Žába zabiják! Pralesnička strašná jedem usmrtí několik lidí... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Žába zabiják! Pralesnička strašná jedem usmrtí několik lidí...

Pralesničky strašné měří nyní 1 cm.
Pralesničky strašné měří nyní 1 cm. (Foto: Aha! - Jiří Čada)

Na dlaň se jich klidně vejde všech pět. Tolik mláďat žáby pralesničky strašné odchovali ve zlínské zoo. Své jméno nenosí jen tak, v dospělosti dokážou zabíjet!

„Jde o jedny z nejjedovatějších tvorů v přírodě vůbec,” udivuje ošetřovatelka Klára Tutschová. Ve svém přirozeném prostředí mívají v těle kolem jednoho miligramu jedu, který stačí k zabití tisíce myší, několika lidí i dvou slonů!
V pralesích si pochutnávají na superjedovatém hmyzu a umějí do sebe nakumulovat obrovské množství koncentrovaného jedu kurare. „Do něj pak indiáni namáčejí hroty šípů,” dodává Tutschová s tím, že v zoo je naštěstí všechno jinak.

„Budou dostávat náš klasický nejedovatý hmyz a tak jsou neškodné,” vysvětluje ošetřovatelka. Malé žáby se nyní krmí malými červy nebo cvrčky. Dospělí si rádi pochutnají na mouchách, mají rádi drobné mušky, které se vyskytují na hnoji kolem slonince.


Jak je rozmnožili?
Jde o unikátní a první odchov v zahradě. „Viděli jsme na zádech jedné žáby sedm pulečků, odchytli jsme ji, opatrně setřepali a dali je do vodní nádržky. Pulce by mohla sníst druhá žába, pulci se také mohou požrat navzájem,“ popsala Tutschová.

Víte, že…
…pochází z pralesů Jižní Ameriky?
…v dospělosti dorůstají velikosti 5 cm?
…nakladená vajíčka sameček na zádech přenáší k vodě, když se vylíhne puleček, často s nimi putuje na zádech?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.