Čeká nás Silvestr: Natrénujte játra!

Čekají nás oslavy konce roku. A to je skoro všude spojeno s velkým obžerstvím. Jak připravit svá játra na příjem velkého množství jídla a alkoholu a vyhnout se tak zdravotním potížím? Poradí vám známý bylinkář, RNDr. Pavel Popov.
Ostropestřec je ideální
Aspoň pár dnů před Vánocemi bychom si měli naordinovat kúru z ostropestřce mariánského. Lze ho koupit sušený v prodejnách zdravé výživy nebo v bylinkářstvích. „Bylinu rozmixujte a skladujte v lednici. Každý den snězte třetinu až polovinu lžičky a zapijte vodou,“ radí doktor Popov.
Jak předejít záchvatu a zácpě
Není výjimkou, že mnoho lidí o Vánocích bolí žlučník, nebo je dokonce postihne žlučníkový záchvat. „Doporučuji pít odvar ze smetanky lékařské, která podporuje tok žluči. Vhodný je i lecitin, který snižuje toxický účinek alkoholu na játra. Zároveň zabraňuje ukládání tuků v játrech a pomáhá při léčbě jejich zánětů,“ vysvětluje bylinkář a dodává: „O svátcích mají lidé často problém i se zácpou. Proto doporučuji používat psyllium – originální přírodní vlákninu, která střeva »rozhýbe«.“
Vybavte se čajíčky
Všichni to víme! Zažívacím potížím se dá předejít tak, že se vyvarujeme konzumaci alkoholu, kávy a ostrých jídel. Ale to je pro většinu národa o vánočních svátcích nemyslitelné! „Doporučuji tedy v průběhu Vánoc játrům trochu pomoci. Existují speciální čajové směsi, které dodají do těla nezbytné hořčiny, povzbudí trávení a příznivě působí na činnost jater i žlučníku,“ uzavírá Pavel Popov.
Játra fungují jako chemička
Důležité je si uvědomit, že játra jsou doslova »chemickou továrnou«. V každém okamžiku v nich současně probíhá na 500 chemických reakcí, a proto jsou pro lidský organismus tolik důležitá. Prakticky každá vnitřní nemoc začíná právě oslabenou činností jater. Proto je třeba o ně pečovat právě bylinkami, které jim prospívají.