Paralen Hot Drink v reklamě: Slibuje zdraví a lásku! Může způsobit smrt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Paralen Hot Drink v reklamě: Slibuje zdraví a lásku! Může způsobit smrt!

PRAHA – Už zase viróza! Rýma, kašel, bolí vás hlava, ale v posteli zůstat nemůžete. Máte domluvené lyže, a pak jdete s kamarády do baru tančit… Stačí si přece v lékárně koupit novinku, lék Paralen Hot Drink.


„Zahřeje! Zabere!“ slibuje televizní reklama na příkladu mladé dívky. Ta si nápoj z léku připraví a okamžitě se stává hvězdou parketu. Podle lékařů ale může skončit spíše na jednotce intenzivní péče nebo i zemřít!

»S rýmou se do tebe žádný kluk nezamiluje. Dá přednost jiné.« Vypráví v příběhu reklamní spot na nový lék. »Řešení je přitom tak jednoduché. Rozmíchej si prášek Paralenu Hot Drink a vyhlédnutý princ je okamžitě tvůj. Můžeš s ním tančit až do rána!« Navíc příbalový leták v krabičce léku uvádí: „Je určen k odstranění příznaků chřipky a nachlazení včetně horečky, bolesti hlavy, v krku, svalů a kloubů.“

Nad takovou reklamou lékařům doslova vstávají vlasy hrůzou. „Paracetamol, látka, kterou lék obsahuje, může zejména ve spojení s alkoholem způsobit postižení jater. Každá viróza se musí vyležet, jinak může přinést komplikace,“ uvádí lékař Zdeněk Beneš.

Podle Transplantačního centra Institutu klinické a experimentální medicíny jen u nás způsobí paracetamol selhání jater zhruba u dvaceti lidí ročně. Těmto pacientům mohou zachránit život jen nová játra, tedy transplantace! Ale ani po složitém zákroku nebudou už nikdy stoprocentně zdraví. „Reklama určitě nenabádá k »přecházení« virových onemocnění. Hrdinka spotu na baru pije Paralen Hot Drink místo alkoholického nápoje, ne dohromady s ním. Eventuální předávkování je v tomto případě velmi nepravděpodobné a je řešeno příbalovým letákem a informací na obalu,“ oponuje Lubomír Doležel ze společnosti Zentiva, která lék vyrábí.

Kolik mladých lidí se ale v baru alkoholu nenapije? Paralen Hot Drink je přitom podle reklamy pro diskotéky přímo určený…


Autor: Tomáš Lamberský

6.3.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.