Výbuch v dole Karviná: 3 mrtví! Další horníci jsou zranění | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Výbuch v dole Karviná: 3 mrtví! Další horníci jsou zranění

Důl Karviná se otřásl výbuchem půl kilometru pod zemí.
Důl Karviná se otřásl výbuchem půl kilometru pod zemí. (Foto: Aha! - ara)

V dole Karviná nastal dnes před polednem silný otřes. Na místě pracovalo 12 horníků, z nichž bohužel tři na místě zemřeli. Další devět bylo zraněno, nicméně nikdo z nich není v ohrožení života.

Horníci pracovali v hloubce 550 metrů v lokalitě dolu ČSA. Otřes nastal v 11:44, když se rozšiřovala prorážka. Policie už se tragédii prošetřuje.

V provozech OKD letos zemřelo pět lidí. Šestačtyřicetiletý horník zahynul 21. května v podzemí Dolu Karviná v Orlové, při manipulaci s břemenem byl přitlačen k nakladači. Na povrchovém pracovišti Dolu Darkov v Karviné zemřel v noci 5. dubna jednačtyřicetiletý zaměstnanec při výměně lana důlního zařízení. Ve čtvrtek 27. března zahynul dvaačtyřicetiletý horník při závalu v Dole Karviná. V únoru zemřel šedesátiletý zaměstnanec v areálu úpravny uhlí Dolu ČSM, našli ho mrtvého pod vrstvou uhlí v jednom z naložených vagonů. V srpnu zahynul v podzemí Dolu ČSM na Karvinsku šestačtyřicetiletý horník. Loni zahynuli v OKD dva lidé, báňští záchranáři, kteří se v podzemí Dolu ČSM zřejmě otrávili při odebírání vzorků ovzduší z uzavřených prostor.

PŘIPRAVUJEME PODROBNOSTI

V karvinském regionu se odehrálo i dosud největší důlní neštěstí u nás. 14. června 1894 postihlo doly Jindřicha Larisch-Mönnicha. Výbuch zasáhl Důl Františka, při následném požáru v něm a v sousedních dolech Hlubina a Jan Karel, které s ním byly v podzemí propojeny, zemřelo 235 osob.

Přečtěte si
ho.no
14. 11. 2014 • 19:02

Za komunistů brali poměrně "hodně",za to teď jejich platy nedosahují ani st.průměru Souhlasím,je to ta nejtěžší práce a podle toho by měla být ohodnocena!

smeagol
14. 11. 2014 • 18:34

Uz jen predstava, ze se pohybuju(natoz v tvrdych podminkach pracuju)pul kilometru pod zemi, mi stavi vsechny chlupy na tele. Tihle lide by meli vydelavat baliky penez a dostavat milionove odstupne. Ne treba takovi reditele statnich drah, kteri si za par mesicu prace a po vykopnuti pro neschopnost odnesou nadavkem pekny balik. Nejsem zrovna levicak a rovnostar, ale nekde je neco spatne.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.