Staví si vlastní pivovar! A chce vařit banánové pivo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Staví si vlastní pivovar! A chce vařit banánové pivo

David Ryba si brzy splní sen – vybuduje si vlastní pivovar.
David Ryba si brzy splní sen – vybuduje si vlastní pivovar. (pro Aha! – Petr Skála)

STŘÍBRO – Vybudovat si vlastní rodinný pivovar se rozhodl David Ryba (33) ze Stříbra na Tachovsku. Otevírat by se měl už v září. Prozatím chystá tři druhy zlatavého moku. A budou se tu vařit i takové speciality, jakou je například banánové nebo višňové pivo.

Nápad postavit rodinný pivovar dostal David Ryba nedávno. „Zdejší pivovar je už desetiletí zavřený, tak jsem si řekl, že si udělám nový,“ vzpomíná David Ryba. V těchto dnech probíhá rekonstrukce historické budovy, ve které má pivovar vyrůst. „Pravidelně budeme vařit tři náctistupňový ječmenný kvasnicový ležák, čtrnáctistupňový černý kvasnicový ležák a čtrnáctistupňový pšeničný ležák Weissbier.

A navíc budeme třikrát ročně dělat speciality – višňové či banánové pivo,“ prozrazuje podnikatel. Zlatavý mok budou vařit dva sládci, nápoj bude nefiltrovaný a nepasterizovaný. „Pivo tak bude mnohem hutnější,“ říká Ryba. Pivovar plánuje produkovat kolem devíti set hektolitrů piva ročně. Náklady na vybudování nového provozu se podle Davida Ryby pohybují kolem 12 milionů korun.

Ovocná piva ve světě

● Belgie: BelleVue – višňové, Leffe Bruin – jablkové
● Irsko: Celtic Stout – broskvové, Curim Gold – švestkové
● Francie: Chimay Red – meruňkové

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.