Sladké dobroty: Tvarohové koláče s povidly podle Lenky Čajkové
Máme chuť si trochu »zahřešit«? Vytáhněte plechy, formy, pekáčky a pustťe se do sladkého vaření! Koláče, pletýnky nebo koblihy potěší nejen vás, ale i všechny okolo!
Tvarohové koláče s povidly podle Lenky Čajkové
Potřebujete
1 kg hladké mouky • 6 lžic cukru • 3 vejce • 1 droždí • 6 lžic oleje • 500 ml mléka • sůl
Na tvarohovou náplň:
2 tvarohy • 4 lžíce moučkového cukru • 2 žloutky • 1 vanilkový cukr
Na dohotovení:
švestková povidla • hrubou mouku • cukr • máslo • olej
Postup:
Do vlažného mléka přidáme trochu cukru a rozdrobíme droždí, zamícháme a po povrchu posypeme malým množstvím mouky a necháme vykynout. Prosejeme si do mísy hladkou mouku, přidáme cukr, sůl, vejce, olej, kvásek a vymícháme hladké těsto.
Podle potřeby přidáme mléko. Vymíchané těsto se nelepí a začínají se v něm tvořit puchýřky. Necháme na teplém místě vykynout asi 45 minut. Po vykynutí lžící z těsta ukrajujeme malé hromádky, vytvoříme bochánky a necháme chvilku kynout. Poté roztlačíme na placku a plníme tvarohovou náplní, kterou připravíme z uvedených surovin. Zabalíme a dáme na plech s pečicím papírem, mírně roztlačíme a po obvodu potřeme olejem a doprostřed natřeme povidly a přidáme drobenku připravenou z hrubé mouky, cukru a másla. Pečeme při 160 °C asi 20 minut do zlatova.