Kuře na zelí a černém pivu podle Květy Kroupové

Nebaví vás připravovat stále to samé? Přečtěte si naše tipy, jak vylepšit osvědčené recepty!
POTŘEBUJETE:
- 1 kuře
- 250 ml černého piva
- 1 sáček kysaného zelí
- 100 g slaniny
- 1 paprikovou klobásu
- sůl
- cukr
- kmín
- směs koření Zlaté kuře
- 1 lžíci másla
- solamyl
Na suché pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu s klobásou a po chvíli přidáme ½ sáčku kysaného zelí. Ochutíme solí, cukrem, kmínem podle vlastních zvyklostí a po 10 minutách odstavíme. Po částečném zchladnutí naplníme směsí vnitřek kuřete. Kuře osolíme, pokmínujeme, místo soli můžeme použít koření Zlaté kuře. Naplněné kuře dokonale uzavřeme špejlí nebo jehlou, vložíme na pekáč, kam jsme dali druhou půlku zelí.
Kuře na pekáči podlijeme skleničkou piva, přiklopíme druhým pekáčkem nebo alobalem a pečeme v předehřáté troubě cca 45 minut při 200°C. Po tomto čase kuře odklopíme, přidáme lžíci másla, potřeme jím celé kuře a dopečeme červené kůrčičky.Když je kuře hotové, vyndáme ho a do zelí přilijeme 100 ml vody s rozmíchanou lžící solamylu. Zamícháme do zelí, kuře vložíme zpátky (otočenou stranou) a dáme do trouby na 10 minut. Před podáváním ochutnáme zelí a přisolíme nebo přisladíme podle vlastní chuti. Kuře rozporcujeme a podáváme s bramborem a zelím.