POTŘEBUJETE:
- 4 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 1 lžičku kypřicího prášku
- 2 lžíce mléka
- 150 g brambor
- máslo a strouhanku na vymazání a vysypání formy
- povidla
- rum
- mleté vlašské ořechy
Nejdříve si uvaříme brambory ve slupce, necháme zchladnout, oloupeme a najemno nastrouháme. Z vajec oddělíme bílky a vyšleháme tuhý sníh. Potom žloutky utřeme s cukrem, přidáme prosetou mouku s práškem do pečiva, mléko a umícháme těsto. Do něj přidáme nastrouhané brambory a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Kulatou formu na koláč vymastíme máslem a vysypeme strouhankou. Nalijeme polovinu těsta, lžičkou nanášíme nepravidelně po celé ploše rozmíchaná povidla (lze trochu zředit rumem), která zakryjeme zbytkem těsta. Povrch koláče posypeme mletými vlašskými ořechy a upečeme. Výborný je čerstvý se šlehačkou.