Husa s jablky podle Evy Gálové!

Nebaví vás vařit stále to samé? Přečtěte si naše tipy, jak vylepšit osvědčené recepty!
POTŘEBUJETE:
- 1 husu
- sůl
- mletý pepř
- 6 jablek
- 20 g másla
- 2 lžíce cukru
- 3 šalotky
- 2 lžíce rozinek
- 3 lžíce loupaných mandlí, mletý pepř
Osvědčené rychlovky: Špagety s mletým masem a omáčkou podle Ivany Bartuškové
Celý článekZ omyté a osušené husy oddělíme krk a konce křidélek. Husu na povrchu i zevnitř osolíme. Omytá jablka rozčtvrtíme a vykrojíme jádřince. Na másle zkaramelizujeme cukr, přidáme oloupané, drobně posekané šalotky, jablka, rozinky, mandle, mletý pepř a zamícháme. Husu naplníme směsí a otvor uzavřeme.
Husu položíme na pekáč hřbetem nahoru a pečeme zhruba 20 minut v troubě předehřáté na 250 °C. Poté ji obrátíme prsíčky nahoru, teplotu snížíme na 190 °C a pečeme dalších asi 180 minut do měkka. Občas husu na prsou a stehnech propichujeme vidličkou. V průběhu pečení podléváme horkou vodou. Husu vyjmeme, vypečenou šťávu vydusíme. Podáváme s chlupatými knedlíky a zeleným zelím.