Kuře na česneku s jihočeskými bosáky podle Tomáše Miky!

Nebaví vás vařit stále to samé? Přečtěte si naše tipy, jak vylepšit osvědčené recepty!
POTŘEBUJETE:
- 1 kuře
- 1 paličku česneku
- 1 větší cibuli
- 150 g špeku
- kuřecí vývar
- 50 g másla
- sůl
- mletý pepř
- nové koření
- bobkový list
- hladkou mouku
Na bosáky:
- 700 g brambor
- 1 žemli
- 1 vejce
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g bramborového škrobu
Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme, potřeme částí česneku a necháme jej nejméně 12 hodin v chladu odpočívat. V hrnci rozškvaříme zbytek slaniny, přidáme máslo, nakrájenou cibuli, orestujeme, pak přidáme kuře, koření a česnek (polovinu jsme si nasekali, polovinu nechali v celku). Podlijeme vývarem a pečeme asi hodinu, pak maso a celý česnek vyjmeme (ten budeme mít na ozdobu), šťávu propasírujeme, zahustíme hladkou moukou a řádně provaříme. Nakonec zjemníme lžící másla.
Brambory rozdělíme na dvě poloviny. Jednu část uvaříme ve slupce, druhou oloupeme a nastrouháme najemno, pak zbavíme syrové brambory přebytečného množství vody, přidáme vychladlé nastrouhané oloupané vařené brambory, vejce, pokrájenou žemli, sůl, mouku, škrob. Tvoříme kulaté knedlíky, které zavařujeme v osolené vodě asi deset minut. Podáváme s dušeným zelím.