Alpský povidlový knedlík podle Květy Kroupové!

Nebaví vás vařit stále to samé? Přečtěte si naše tipy, jak vylepšit osvědčené recepty!
POTŘEBUJETE:
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- 1 lžíci krupicového cukru
- ½ kostky droždí
- 250 ml mléka
- švestková povidla
- Na krém:
- 650 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- cukr krupice
- rum
- mletý mák na posyp
- moučkový cukr na posyp
Předepsané suroviny dáme do domácí pekárny v pořadí mléko, sůl, vejce, mouka, cukr a rozdrobené droždí. Zapneme program těsto a za 90 minut máme zaděláno, promícháno a vykynuto. Následně těsto rozdělíme cca na 16 – 18 stejných dílů. Naplníme lžící povidel, pevně zabalíme a necháme ještě asi 10 minut nakynout.
Knedlíky vaříme v páře asi 12 – 15minut (podle velikosti), dno pařáku potřeme olejem. Krém si připravíme tak, že 500 ml mléka dáme vařit s cukrem. Ve zbytku rozmícháme pudink a přidáme k vařícímu mléku. Mícháme, dokud pudink nezhoustne. Ochutíme rumem. Podáváme tak, že na dno talíře nalijeme sběračku pudinku, doprostřed dáme knedlík, který bohatě posypeme mákem smíchaným s cukrem. Ozdobíme šlehačkou.