Velký seriál deníku Aha! – díl IV. Jak vyzrát na zubní kaz? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Velký seriál deníku Aha! – díl IV. Jak vyzrát na zubní kaz?

PRAHA – Oteklá tvář, na zub nemůžete kousnout a napít se studené vody nebo teplého čaje je nepředstavitelné utrpení. Kdo by bolest, kterou se projevuje neléčený zubní kaz, neznal.


.. Jedná se totiž o nejrozšířenější lidskou chorobu, s níž v životě bojuje nejspíše každý! „Říká se, že má hromadný výskyt a postihuje celou populaci. Taková tvrzení však nejsou již zcela pravdivá. Zubní kaz je onemocnění, kterému vhodným a správným chováním můžeme zabránit,“ upozorňuje profesorka Jana Dušková.

„O zubním kazu platí, že se před ním můžeme opravdu chránit. Na rozdíl od jiných onemocnění, kterým se neubráníme, ať se snažíme sebevíce,“ říká profesorka Dušková s tím, že onemocnění zubů až na výjimky život neohrožují. Proto často v porovnání s jinými chorobami jako je infarkt nebo rakovina stojí trochu mimo náš zájem. Jednoduše víme, že nám zubař během několika minut kaz odstraní a bolet nás nebude zase nic...

„Zubní kaz je poškození tvrdých zubních tkání produkty bakterií, které máme v ústech všichni. K tomu, aby ke vzniku kazu na zubech došlo, je třeba, aby bakterie měly dostatek živin (zejména cukrů) a času, po který je mohou využívat. Bakterie, přítomné v zubním povlaku, vytvářejí z cukrů organické kyseliny, které poškozují tvrdý povrch zubu,“ vysvětluje profesorka Dušková. Kaz začíná většinou ve sklovině jako křídově bílá skvrnka. A pokud v ústech nemáme dostatek fluoridu, který by počínající změny mohl napravit, pokračuje odvápnění povrchu, a nakonec vzniká kaz.

V posledních době se ale začíná zubní kaz chovat trošku jinak než v minulosti. Jedna skupina osob má kazů minimálně, mají nemocný pouze jeden nebo dva zuby, a druhá má opravovaný skoro každý zub. „Co je na vině, se můžeme jen dohadovat. Jestli jde o špatnou péči o zuby, špatné stravovací návyky nebo zda dotyčný jedinec má jen smůlu a má ve svých ústech agresivnější mikroorganismy, vyvolávající zubní kaz,“ uvádí profesorka Dušková.

Přesto i lidé se zvýšenou kazivostí zubů, mohou správnou péčí o zuby útokům nemoci zabránit. „V ordinacích jsme mívali pro děti takové obrázky. Byly na nich dvě postavičky – Kačenka a Martínek, doplněné o text: »Večer pro zdraví, ráno pro krásu«. A na této větě se za poslední desetiletí nic nezměnilo,“ radí profesorka Dušková. Je přitom úplně fuk, jestli se používají kartáčky standardní, elektrické nebo s ultrazvukem.

Kolik stojí úsměv?

Zdravotní pojišťovny hradí z nejčastějších stomatologických úkonů: dvakrát za rok preventivní prohlídku, výplně z běžného amalgámu, vytržení zubu, lokální anestezii při doporučení lékaře, odstranění zubního kamene.
Doplatíme například za:
● kvalitnější amalgám 200 až 800 Kč.
● nadstandardní bílá plomba 200 až 900 Kč.
● můstek na jeden zub 1500 až 6500 Kč.
● rovnátka 1500 až 5500 Kč.
● korunka 1200 až 3500 Kč.

Jak se ochránit?

✔ Fluorid léčí!
Bez fluoridů bychom se riziku zubního kazu tak efektivně bránit nemohli. Pomáhá obnovovat narušenou zubní tkáň.
✔ Fluorid může ale i škodit!
Nadbytek fluoridů představuje riziko předávkování. Neohrožuje na životě, ale zejména na předních zubech se objevují bělavé skvrnky.
✔ Jablka ne!
Jablka místo čištění zubů? V žádném případě ne, jde jen o pověru! Není nic, co by nahradilo čištění zubů, zvlášť večerní.
✔ Po čištění nepít!
Napít se dříve, než 20 minut po vyčištění zubů sladké nebo perlivé vody je špatné! Očištěný povrh zubu se musí potáhnout vrstvičkou slin.
✔ Bublinková voda škodí!
Bublinky jsou naředěná kyselina uhličitá. Žokejové, když potřebují před závodem snížit váhu, nebo dívky podstupující nesmyslně drastickou dietu, tak řadu dní pomalu srkají přes zuby bublinkovou vodu, která potlačuje pocit hladu – a proto pak mají velké kazy na předních zubech.
✔ Vodu s fluorem!
K opakovanému pití během dne je nejideálnější pít stolní vodu bez bublinek s vyšším obsahem fluoru, žádné limonády a džusy.
✔ Chroupejte mrkev!
Mrkev patří mezi nejzdravější jídlo pro zuby. Nesmí být ale nastrouhaná a slazená!
✔ Čistit u zrcadla!
Hrubá chyba je čistit si zuby bez kontroly zraku. Koukejte na sebe pokaždé do zrcadla, jen tak si zuby správně vyčistíte.
✔ Zkuste tabletky na plak!
Kupte si v lékárně tabletky, které odhalí špatně vyčištěné zuby – barevně je označí. Budete se divit, jak čištění podceňujete.

Žvýkačky pomáhají!

Touto radou nebudou nadšeny učitelky ve škole, ani ti, kteří se starají o čistotu chodníků. Žvýkačky zubům opravdu pomáhají! Měli bychom po ní sáhnout vždy, když sníme něco sladkého a nemůžeme si zuby vyčistit. Žvýkačka zvýší tvorbu slin, které vznikající nebezpečné kyseliny a produkty bakterií naředí. Žvýkačky ale určitě nemohou nahradit čištění zubů! „Jedná se jen o první pomoc poté, co jsme si dopřáli nějakou sladkost,“ upozorňuje profesorka Dušková.

Jak si správně čistit zuby?

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete



Profesorka Jana Dušková: Dítě nakazí zubním kazem maminka!

PRAHA (wer) – Který zub se nejčastěji zkazí? Je zubní kaz nakažlivý? Na tyto a další otázky Aha! odpovídala prof. MUDr. Jana Dušková, DrSc.

Který zub nejčastěji kazem onemocní?
„Dolní šestky. Jsou to většinou první stálé stoličky, které se prořezávají mezi pátým a šestým rokem věku dítěte. Na nich je velice dobře vidět, jak je péče o zuby důležitá. Když se zub prořízne, není ještě jeho povrch zcela dotvořen, vybudován, aby byl dostatečně odolný proti kyselinám, které způsobují zubní kaz a v dutině ústní mohou vznikat. Teprve po proříznutí se dosycuje vápníkem ze slin, aby byl správně odolný. A pokud není péče dokonalá v období, kdy je povrch zubu snáze poškoditelný, vznikají kazy. Většina z nás má šestky ošetřené.“

Od kdy si mají děti zuby čistit?
„Od té doby, co se objeví první dočasný zub. Jsou k dostání zubní kartáčky, které si může maminka nasadit na ukazováček, a když už je zoubků víc, jsou k dispozici malinkaté zubní kartáčky. Ale žádné z těchto nejrůznějších »udělátek« nejsou rozhodující. Je nutné, aby se maminka prvním zoubkům věnovala. A co k tomu použije, jestli přežehlený kapesník, aby jím zoubek otírala, nebo smotky vaty, které se používají na čištění oušek, není důležité.“

Stačí opravdu jen otřít kapesníkem?
„Zároveň by si maminka měla uvědomit, že pokud ona sama nebo otec nemají správně ošetřené zuby a mají kaz, tak jsou těmi, kteří darují svému dítěti bakterie způsobující kazy. Tyto mikroorganismy totiž v puse nejsou vždy. V ústech se usidlují trvale až na zubech. To znamená, že v okamžiku, kdy má dítě první zoubek a v jeho okolí je někdo, kdo má zkažené a neošetřené zuby, tak dítěti bakterie způsobující kaz »daruje«. K předání stačí pouhé fouknutí do lžičky při krmení nebo olíznutí dudlíku. I ve velice malém množství sliny se dostatečný počet bakterií do dětských úst přenese.“

Mohou kazu zabránit zubní pasty s fluoridy?Kliknutím zvětšete
„Ano, bez fluoridů bychom se riziku kazu efektivně bránit nemohli. Co byl největší přínos zubního lékařství v minulém století? Nebyly to anestézie ani žádné materiály v barvě zubu, byl to fluorid! Ten pomáhá opravovat poškozované povrchy zubu. Na trhu je široká nabídka zubních past s fluoridem, kromě toho jsou i další prostředky. Ústní vody nebo různá želé z lékárny.“

Jak často je používat?
„Zubní pastu nejméně dvakrát denně! A například fluoridová želé jednou týdně. A nezapomínat i na pravidelné prohlídky, dvakrát za rok, u zubního lékaře.“

Prof. MUDr. Jana Dušková, DrSc., MBA
Mezinárodně uznávaná odbornice na zubní lékařství. Pracuje jako přednostka Výzkumného ústavu stomatologického 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Máte zdravé zuby? Test Aha! a další informace čtěte v tištěném Aha!

Příští pondělí: Jak vyzrát na cukrovku?
Poradí prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc.


Autor: Tomáš Lamberský
Foto Aha!: Josef Mašek

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.