Nový bodový systém: Máš nebezpečné auto, hybaj na technickou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nový bodový systém: Máš nebezpečné auto, hybaj na technickou!

Pokud jezdíte v autě, které už má nejlepší roky za sebou, možná se nevyhnete mimořádné cestě na technickou.
Pokud jezdíte v autě, které už má nejlepší roky za sebou, možná se nevyhnete mimořádné cestě na technickou. (Profimedia.cz)

Celá škála změn v zákoně o provozu na pozemních komunikacích, která se dotkne řidičů od srpna, nezapomněla výrazně změnit i podmínky pro technickou kontrolu vozidla. Tu totiž budou moci policisté nařídit při silniční kontrole okamžitě v případě, že budou mít podezření na nebezpečnou závadu.

V praxi to znamená, že vás policista zastaví, a pokud si bude myslet, že vaše vozidlovrak ohrožuje bezpečnost, může vás okamžitě poslat na pracoviště technické kontroly do vzdálenosti 4 kilometrů.

Zjistíli se, že měl policista pravdu, kromě pěti trestných bodů a až desetitisícové pokuty zaplatíte i za kontrolu. Jak to ale bude u situace opačné? Pokud bude auto v pořádku anebo s menšími vadami, které silniční provoz neohrozí, zaplatí kontrolu stát.

V případě nestranné technické kontroly tak zákon brání účelovému zneužívání této změny. Podívejte se, jaké další úpravy politici chystají napřesrok, a na co všechno je potřeba myslet, aby vaše auto bylo technicky v pořádku.

Kolik zaplatíte?

Kolik zaplatíte za technickou, záleží na servisu a také na lokalitě. Nejdražší je to v hlavním městě, kde za pravidelnou kontrolu vydáte až devět stovek, v ostatních regionech utratíte klidně »jen« 600 korun. Ceny za takzvanou opakovanou prohlídku se pak pohybují mezi dvěma a třemi stovkami. Opakovaná prohlídka se provádí v případě, že je na automobilu zjištěna vážná či nebezpečná závada.

Nezpůsobilé auto: 5 bodů a pokuta jako hrom!

Jestli vás policisté načapají, jak jezdíte s vrakem, který ohrožuje ostatní, můžete se těšit na pořádný průšvih. Čeká vás totiž 5 trestných bodů, což je téměř polovina hodnoty nutné k vybodování. Pokuta ve správním řízení je navíc 5 až 10 tisíc korun!

Hrozí pak i zákaz řízení na půl roku až rok. S propadlou technickou dostanete »jen« pokutu do dvou tisíc. O auto proto pečujte nejen prostřednictvím pravidelných technických kontrol, ale občas si jej i sami prohlédněte.

Připravte se: Za rok přísnější kontrola!

Už na konci letošního roku by měli poslanci a senátoři rozhodovat o tom, zda si na nás kontroloři posvítí víc. Evropská unie na popud našich německých sousedů má totiž za to, že je Česká republika jen přestupní stanice pro kradené vozy.

Kromě brzd a nápravy by se tak měl na stanicích technické kontroly zkoumat i původ auta.Nyní se celá věc připravuje na ministerstvu dopravy.

„Do září letošního roku bychom to mohli zahrnout do úpravy zákona podle nových pravidel vydaných Evropskou unií. Kdyby vše v pořádku prošlo, tak by novinky mohly platit od roku 2012,“ řekl Aha! mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Zlé jazyky tvrdí, že by tak technická kontrola mohla zdražit o stovky korun. To ale mluvčí popírá. „Celý proces by se prodloužil jen o pár minut, takže zdražení vidím spíše o několik desítek korun,“ řekl.

Kontrola vozu od A do Z: Co všechno obsahuje

Na technickou kontrolu se musíte vydat s touto dokumentací: oběma technickými průkazy i emisním průkazem. Pokud jej nemáte, bude vám při měření vystaven nový.

➤ Nejprve dojde na měření emisí, pak následuje kontrola podvozku, karoserie a výfuku. Dále se kontrolují všechny evidenční údaje vozidla.

➤ Nejsložitější je kontrola geometrie přední nápravy a kontrola brzd včetně ruční.

➤ Nakonec přijdou »detaily« jako kontrola osvětlení vozidla a jeho povinné výbavy.

Co musíte mít sebou, abyste prokázali technickou způsobilost auta

➤ velký technický průkaz

➤ malý technický průkaz (osvědčení o technickém průkazu)

➤ průkaz o měření emisí

➤ úplnou povinnou výbavu

Co byste si měli zkontrolovat před každou jízdou

➤ seřízení světel a obecnou funkčnost osvětlení vozu

➤ náprava a řízení, podvozek, brzdy

➤ pneumatiky, u nichž je minimální hloubka vzoru předepsaná na 1,6 milimetru

➤ zasklení vozidla

➤ předním sklo vozidla, které nesmí obsahovat například staré dálniční známky

➤➤ Zítra: Chodci a cyklisté ➤➤



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.