Nový bodový systém: Pozor na vestu a lékárničku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nový bodový systém: Pozor na vestu a lékárničku!

Co musíte mít v autě.
Co musíte mít v autě. (Aha! – Martin Přibyl, ara)

Díky novele zákona o provozu na pozemních komunikacích se od srpna upravuje i povinná výbava. Reflexní vestu například nově nebudou potřebovat motorkáři, naopak řidiči ji musejí mít neustále po ruce, tedy v kabině. A když opustí vůz na dálnici či silnici mimo obec, ihned si ji musejí navléci. Změny čekají i lékárničku. Podívejte se, bez čeho byste neměli vyjíždět. Při nedostatečnosti povinné výbavy vás sice nečeká postih v podobě trestných bodů, pokuta však může být klidně dvoutisícová…

Co musíte mít v autě

Reflexní vesta (nově)

Podle novely, která v srpnu nabude účinnosti, už vestu nebudou potřebovat motorkáři. Řidiči automobilů ji ale mít musejí. Je nutné ji použít při pohybu mimo vozidlo na silnici či dálnici při nouzovém zastavení mimo obec.

Lékárnička (nově)

V lékárničce ubude povinný informační leták a resuscitační maska. Ty, ač budou nepovinné, smějí v lékárničce zůstat, a tak řidiči nebudou muset už podruhé tento rok její obsah upravovat. Detaily o obsahu lékárničky se dozvíte v zítřejším díle speciálu Aha!.

Náhradní kolo a klíč na matice kol vozidla

Povinné pouze u vozidel, kde je náhradní kolo součástí tzv. deformační zóny vozu, třeba starých škodovek. Jinak stačí souprava pro rychlou opravu. Ta obvykle obsahuje speciální sprej, který zatmelí díru zevnitř pneumatiky, a kompresor.

Příruční zvedák a výstražný trojúhelník

Zvedák musí mít nosnost rovnající se největší technicky přípustné nosnosti nejvíce zatížené nápravy vozidla (nebo jízdní soupravy), popřípadě největší hmotnosti vozidla (najdete v technickém průkazu).

Náhradní elektrické pojistky

Ve výbavě musíte mít po jedné pojistce od každého užitého druhu.

Náhradní žárovky

Potřebujete po jedné od každého druhu užívaného jak v zařízeních k osvětlení, tak ke světelné signalizaci. Jedinou výjimkou jsou výbojky. Zároveň musí výbava obsahovat i nářadí nutné k výměně žárovek.

Experti doporučují: Toto mějte po ruce také

● Pracovní rukavice: při komplikovanějších činnostech, jako je třeba výměna kola, bez nich riskujete nepříjemná zranění.

● Tažné lano: hodí se nejen vám, ale může v nouzi pomoci i jiným, lano by mělo být z pružného materiálu, opatřené karabinami.

● Startovací kabely: nízké teploty mohou autobaterii během chvíle »ublížit« a kabely vám mohou ušetřit za servis.

● Baterka: především při nočních poruchách je baterka nezbytný pomocník.

● Destilovaná voda: hodí se pro doplnění akumulátoru nebo třeba k ředění letních i zimních směsí do ostřikovačů.

● Hasicí přístroj: dvoukilový »červený válec« sice zabere místo v kufru, může vám ale i zachránit život.

Povinná výbava v zahraničí: Chtějí vás pokutovat? BRAŇTE SE!

„Zastavili mě v Polsku a dali mi tisícovku pokutu za to, že jsem neměl ve výbavě hasicí přístroj!“ I o takovýchto zkušenostech ze zahraničí se můžete dočíst na internetu. Ve špičce turistické sezony, kdy lidé často křižují Evropu v automobilech, to není moc uklidňující. Co s tím?

„V autě je jednoznačně potřeba mít výbavu té země, v níž je registrované vozidlo. Tedy máteli vozidlo registrované v Česku, není co řešit,“ řekl Aha! Martin Novák z ministerstva dopravy. S dalšími desítkami zemí totiž Česká republika podepsala Vídeňskou úmluvu o silničním provozu, v níž toto stojí černé na bílém.

Co je vám to ale platné, když vás zastaví nepoučený policajt, který se chce přiživit na nevědoucích turistech? „Jestliže takto kolegové jednají v zahraničí, je to samozřejmě nesprávné a musíte se bránit na místě,“ radí Novák.

Je tedy potřeba vědět o existenci této úmluvy a pokutu za žádnou cenu neplatit. Pokud dojde k problémům, je radno kontaktovat tamní zastupitelstvo či dopravní odbor, popřípadě české ministerstvo dopravy.

Zimní pneumatiky ve všech úsecích silnic

Podle novely budou zimní pneumatiky povinné od 1. listopadu až do 31. března na úplně všech pozemních komunikacích v případě nepříznivých podmínek pro jízdu. Dosud je přitom řidiči museli využívat jen v oblastech označených nápisem »zimní výbava«.

➤➤➤➤➤➤ Zítra: Povinný obsah lékárničky ➤➤➤➤➤➤



Přečtěte si
Josef124
9. 5. 2019 • 06:28

Já mám v kufru všechno co je potřeba. Bez rezervního kola bych nikam
nejel. Problém je, když píchnete dvě kola. To se mi taky jednou stalo a pak
vám je rezervní kolo stejně k ničemu. Ale jinak je dobrý ho mít. Mám
v kufru taky malý kompresor https://www.kompresory-vzduchotechnika.cz/ , abych
mohl rezervo dofouknout.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.