Kompletní přehled německé zkušební laboratoře TÜV pro rok 2011: Jak spolehlivé je vaše auto? A je lepší než má váš soused? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kompletní přehled německé zkušební laboratoře TÜV pro rok 2011: Jak spolehlivé je vaše auto? A je lepší než má váš soused?

Fotografie
Fotografie (internal)

Rozhodujete se, jaký si koupit ojetý vůz? Nebo jen chcete vědět, která značka aut je nejméně poruchová? Aha! vám opět po roce přináší kompletní přehled spolehlivosti vozů, který pravidelně sestavuje prestižní německá zkušební a certifi kační laboratoř TÜV. Letos poprvé v celé čtyřicetileté historii žebříčku zvítězil hybridní automobil – Toyota Prius. Jinak zůstává vše při starém a o první místa se dělí modely z Německa a z Japonska. Škodovka se drží kolem »zlatého středu«.

Jak se hodnotí

Žebříček sestavuje TÜV podle hlášení z německých stanic technické kontroly. Statistika obsahuje jen ty modely, u nichž bylo provedeno dostatečné množství kontrol (více než 10 tisíc). Výsledná procenta pak uvádějí, kolik vozů ze sta neprojde technickou kontrolou, protože mají nějakou vážnou závadu.

Vítězové

Výsadní postavení reportu má skupina nejmladších vozů. Předpokládá se totiž, že se majitel o auto v prvních letech provozu důkladně stará. Z tabulek jednoznačně vyplývá jediné – pokud chcete jezdit bez poruchy, kupte si auto z Německa či Japonska. Naopak téměř každý čtvrtý automobil Kia Carnival napoprvé neprojde technickou kontrolou.

Jak dopadly škodovky

Fabie i octavie jsou průměrně spolehlivé, nikde výrazně nevyčnívají. V kategorii nejmladších vozů ale překvapil roomster (81. místo ze 128), který je výrazně poruchovější než jeho sestry fabie (velmi pěkná 34. příčka) nebo octavie (63. příčka). Škoda Felicia už tradičně končí mezi nejstaršími vozy na úplném chvostu (68. místo ze 70 v kategorii vozů se stářím 10 – 11 let).

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.