Nový bodový systém: Do 0,3 promile bez bodů, ale...! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nový bodový systém: Do 0,3 promile bez bodů, ale...!

Alkohol za volantem znamená vždy konec řízení.
Alkohol za volantem znamená vždy konec řízení. (Aha! – Josef Mašek, ČTK)

Řidiči, POZOR! Od 1. srpna nás všechny čeká řada novinek.

Deník Aha! přináší až do neděle seriál, kde se dozvíte nejen všechny změny, ale i sankce, které nám za jejich nedodržení hrozí. Dnešní téma je ALKOHOL!

Novela silničního zákona uvádí, že do hodnoty 0,3 promile je jízda nově bez bodového postihu. Znamená to, že můžeme před jízdou vypít jednu desítku? Hodinu po jejím vypití má totiž 80kg muž v krvi jen 0,26 promile alkoholu...

NE! Pít se před usednutím za volant v České republice stále nesmí. Změna, která se v novele silničního zákona týká alkoholu, souvisí pouze s bodovým ohodnocením. Pokud šofér po půlnoci 31. července nadýchá do 0,3 promile alkoholu, zaplatí pokutu, a navíc ještě přijde na půl roku až rok o řidičák. Co ho však podle novely bude moci kromě kořalky hřát u srdce, je to, že nepřijde o body.

Policisté ale do hodnoty 0,24 promile mluví o tzv. toleranci. Do 0,04 promile mají odchylku měřicí přístroje a do 0,2 promile ještě podle lékařů neznamená, že řidič požil a byl alkoholem ovlivněn. Může jen užívat léky, být dehydratován...

„Do hodnoty 0,24 promile se postupuje individuálně. Hladina se může projevit natolik, že řidič není způsobilý k řízení. Až pakliže nejsou důkazy, že by požil bezprostředně před jízdou nebo byl ovlivněn, případ se odkládá,“ uvádí šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Jen za posledního půl roku Češi s hladinou alkoholu do 0,24 promile způsobili 315 nehod, při nichž zemřeli 4 lidé. A proto: než žít do smrti s výčitkou, že jsem zabil člověka, nebo jen zbytečně řešit způsobenou nehodu, před jízdou ALKOHOL NEPIJTE!

Nepili jste, a přesto nadýchali?

Nadýchat můžete i po naprosto nevinných jídlech – stačí např. sníst ráno jogurt a vypít pomerančový džus. „Ano, v těle probíhá kvasný proces a jako vedlejší produkt vzniká alkohol,“ potvrzuje lékař Jan Kadleček.

Hodnoty jako po vypití malého piva to ale určitě podle něj nejsou. Policejní alkotester např. naměří alkohol i řidiči, který sedl do vozu poté, co si vypláchl pusu po čištění zubů ústní vodou.

Alkotester? Měří jen orientačně

Rádi si dáte pivko nebo víno, a pořídili jste si proto domů alkotester? Potom byste měli vědět, že 100procentně se na něj spolehnout nelze. Vyplývá to alespoň z testu, který zpracoval časopis Svět motorů.

Zcela propadla stará známá skleněná tyčinka s balonkem. Ze čtyř moderních (AlkoSaturn, AL2500, CA 2000, Microcom CA 4640) špatně naměřil hodnoty v porovnání s policejním jen jeden (Microcom CA 4640). Ale ani to neznamená výhru. Senzory jsou velmi citlivé a po čase přístroje vykazují velké odchylky.

Kdy můžete sednout za volant?

Kdy po vypití alkoholu můžete sednout za volat? Je možné si dát k nedělnímu obědu pivo a ve tři odpoledne sednout do auta a jet na návštěvu k příbuzným nebo z chalupy domů?

Tabulka uvádí, za jak dlouho odbourá během hodiny vypitý alkohol muž o váze 80 kg a žena 65 kg. Nutno však dodat, že jde jen o ORIENTAČNÍ ÚDAJE, každý z nás je jiný a organismus s pivkem či kořalkou »zápolí« různě dlouhou dobu, záleží např. i na výšce, věku, užívaných lécích, nemocích, jídle...

➤➤➤ Zítra: Měření rychlosti ➤➤➤



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.