Cigarety a těhotenství. Je to opravdu tak nebezpečné? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Cigarety a těhotenství. Je to opravdu tak nebezpečné?

Paní Michaela radí čtenářům s jejich sexuálními problémy...
Paní Michaela radí čtenářům s jejich sexuálními problémy... (Foto ara)

Paní Michaela radí čtenářům s jejich sexuálními problémy...

Dobrý den, příležitostně kouřím cigarety, většinou při požití alkoholu. Za jasnou kuřačku bych se nepovažovala, ale přesto bych se chtěla zeptat, jak velký negativní vliv to může mít na případné otěhotnění a následné těhotenství. Děkuji. (Jitka, 30)

Dobrý den, kouření může vážně ohrozit plod (vznik vývojových vad, nížší inteligence). Toxické látky v cigaretovém kouři pronikají placentou do plodu a způsobují závažné komplikace, a to jak v nitroděložním prostředí, tak i později. Cigaretový kouř také obsakuje karcinogeny, které významně ovlivňují nádorové procesy (velký podíl má na vzniku např. rakoviny děložního čípku, rakoviny plic i dalších onemocnění). Následky kouření se neprojeví bezprostředně, po celá léta se ale sčítají. Kouření také zvyšuje riziko plicních onemocnění (chronická bronchitida) a kardiovaskulárních nemocí. U mužů také snižuje počet spermií i množství pohyblivých spermií - ve středním věku je pak kouření nejčastější příčinou neplodnosti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.