Vloupal se do Jednoty a začal bez váhání střílet! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vloupal se do Jednoty a začal bez váhání střílet!

Když policie Juraje K. přistihla při vloupání, začal střílet.
Když policie Juraje K. přistihla při vloupání, začal střílet.  (scom)

Obyvatelé Prostějova si v září 1990 všimli, že se někdo snaží vloupat do prodejny potravin Jednota.  Na místo dorazila dvoučlenná policejní hlídka. Lupič však začal bez váhání střílet.

Juraj K. (30) z Prostějova chtěl rychle přijít k penězům. Jako ideální »kasička« se mu jevil trezor s tržbou v budově místní Jednoty. Jenže se mu nepodařilo proniknout do prodejny bez povšimnutí. Na místo záhy přijeli policisté Karel J. a Antonín Š. Muži zákona však nevěděli, že si pachatel ve zmatku způsobeném změnou společenských poměrů ilegálně obstaral zbraň. Juraj K. neváhal a střílel.

Oba policisty vážně zranil a utekl. Byl však záhy dopaden a k obvinění z vloupání se přidal jeden pokus o vraždu, a dokonce i vražda dokonaná. Antonín Š. totiž v nemocnici prohrál svůj boj o život a v listopadu 1990 zemřel. Karel J. díky velkému štěstí přežil. Ale i Juraj K. utekl hrobníkovi z lopaty jen těsně. Téměř jistě by za svůj čin vyslechl trest smrti, ten však byl krátce před tím v Československu zrušen a nahrazen doživotím. Juraj K. se však odvolal i proti doživotí a nečekaně uspěl. Před životem stráveným jen za mřížemi uchránily Juraje K. pravděpodobně nové posudky psychologů a sociologů, kteří zpochybnili původní tvrzení znalců, že neexistuje naděje dosáhnout nápravy obviněného do 25 roků.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.