Poslal děti pryč a uškrtil jim maminku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Poslal děti pryč a uškrtil jim maminku

Sebevražda a vražda poznamenala život dvou chlapců.
Sebevražda a vražda poznamenala život dvou chlapců. (Foto: Shuttershock)

Posunovači vlaků našli na libereckém nádraží v červenci 1972 bezhlavou mrtvolu. Neznámý muž si nejspíš dobrovolně klekl a položil krk na koleje. Detektivové, kteří přijeli smrt vyšetřit, předpokládali, že jde o jasnou sebevraždu. Ukázalo se však, že se budou muset zabývat i vraždou.

Mrtvým byl Manfréd R. (†35), zaměstnanec drah z Liberce. Podle kolegů se mu rozpadalo manželství a byl v poslední době velmi zadumaný a smutný. Ve stejný den, kdy Manfréd R. zemřel, narazila žena na cestě od vlaku na dva opuštěné chlapce – pětiletého a čtyřletého – a dovedla je na stanici Veřejné bezpečnosti. Děti byly v šoku, vyděšené a nedokázaly říct ani, jak se jmenují.


Detektivové předpokládali, že spolu obě události mohou souviset. Vydali se do sklepního bytu Manfréda R., kde žil se svou manželkou Janou a dvěma syny. V suterénních pokojích našli bezvládné tělo uškrcené ženy. Dva nalezení chlapci byli skutečně potomci Manfréda R. Starší z nich se po rozmluvě s dětským psychiatrem alespoň trochu rozpovídal. Chvějícím se hláskem líčil, že se tatínek s maminkou pohádali, protože máma chtěla, aby se táta odstěhoval. Potom ho s bratříčkem poslal táta ven. Ještě chvíli se z bytu ozýval křik, ale náhle bylo ticho.
Nakonec vyšel táta ven, řekl dětem, že jede do Prahy, a odešel. Chlapečci se snažili dobušit na maminku, ale ta jim neotvírala. Tak se vzali za ruce a vystrašení šli městem k nádraží, aby čekali na tatínka, až se vrátí z Prahy. Jejich otec však, jak už detektivové věděli, nikam nejel, ale spáchal na kolejích po vraždě manželky sebevraždu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.