Neznámý zapálil seník a oběsil se v něm! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Neznámý zapálil seník a oběsil se v něm!

Oběsil se a chtěl, aby jeho smrt vypadala jako vražda, tak seník zapálil.
Oběsil se a chtěl, aby jeho smrt vypadala jako vražda, tak seník zapálil. (Jan Čada)

V ohořelých troskách seníku našli v lednu 1962 družstevníci ostatky neznámého muže. Detektivové, kteří pátrali po tom, co se v malé obci nedaleko Liptovského Mikuláše v tehdejším Československu stalo, museli překonat nejednu překážku, aby podivný případ rozpletli.

Mrtvý muž měl kolo krku smyčku z drátu. Soudní lékař nemohl vyloučit cizí zavinění, tedy vraždu. Sousední seník, vzdálený asi sto metrů, zůstal ohněm nedotčen. K němu i od něj vedly stopy jednoho člověka.

Do dveří kdosi vyryl kříž a nápis »Tu bol a umrel isti člověk«. Vzhledem k tomu, že nešlo ve slovenštině o gramaticky správnou větu, usoudili kriminalisté, že ji ve skutečnosti psal Čech, který se je snažil zmást. V seníku byly ještě ukryty kapesní hodinky s vyrytým příjmením Š. Po zhodnocení všech důkazů se muži zákona přiklonili k verzi, že šlo o zvláštní sebevraždu.

Díky hodinkám zjistili detektivové, že mrtvým byl Ladislav Š. z Plzeňska. Na Slovensku neměl žádné známé, nejspíš tam odjel jen zemřít. Proč, to věděl jen on sám, a vzal si to do hrobu.  K odchodu ze světa zvolil bizarní způsob. Seník nejprve podpálil, a pak se v hořícím stavení oběsil.

Kapesní hodinky dostal od svého otce a nedokázal se od nich odloučit. V poslední chvíli je však ukryl v sousedním seníku, nejspíš proto, že neunesl představu, že památka shoří s ním. Důvodem sebevraždy byly zřejmě problémy v zaměstnání a vážná nemoc.



Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.