Cyklistka Jana (†17) klid nenajde: Jejího vraha nikdy nenašli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Cyklistka Jana (†17) klid nenajde: Jejího vraha nikdy nenašli!

Vrah krásnou Janu zneužil a zabil.
Vrah krásnou Janu zneužil a zabil. (PČR)

V květnu 1955 vyrazila Jana M. (17) z obce Pletený Újezd do několik kilometrů vzdáleného Kladna. Když na kole přejela železniční koleje, zaútočil na ni ve smrčině skrytý vrah.

Násilník Janu uhodil do hlavy a pak ji srazil z kola. Dívka se snažila bránit, ale bez úspěchu. Nakonec ji zatáhl mezi stromy, zneužil a zavraždil. Ačkoliv se rozběhlo masivní pátrání, vraha se nikdy vypátrat nepodařilo.

Teprve později, když byl dopaden sériový vrah Václav Mrázek, vzniklo podezření, zda nemá na svědomí také nebohou Janu M. z Pleteného Újezdu. Mrázek vraždil od srpna 1951 do listopadu 1956 a  jeho »modus operandi«, tedy způsob provedení zločinu, se nápadně podobal postupu neznámého násilníka. Ženě dovolil, aby se k němu těsně přiblížila na odlehlém místě v přírodě a pak zaútočil.

Pěti vražd se Mrázek dopustil v okolí Chomutova, pak se ale přestěhoval právě na Kladensko, kde ve vraždění pokračoval. Nakonec mu bylo prokázáno sedm mordů, Jana M. mezi nimi ale nebyla. Chyběly přímé důkazy. Navíc Jana byla zavražděna v květnu, ale Mrázek se do Kladna přistěhoval až v říjnu roku 1955.

Obhlížel si snad sériový vrah své nové působiště s předstihem? Anebo vraždil někdo úplně jiný? Okolo místa, kde byl násilně zmařen život sedmnáctileté dívky, dnes vede cyklostezka. Janu M. připomíná malý pomníček, spravedlnosti se nikdy nedočkala…

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.