Děti našly u hájenky lidskou nohu. Celkem vrah zabil 8 lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Děti našly u hájenky lidskou nohu. Celkem vrah zabil 8 lidí!

Fotografie
Fotografie (internal)

Bylo 6. března 1951, když vypukl v hájence »Lipovka« u Nekmíře na Plzeňsku požár. Vyšetřovatelé v ní objevili shořelé tělo člověka. 20. července našly děti v písku asi 15 km od hájenky lidskou nohu, kriminalisté následně v mělkém hrobě tělo ženy... O tom, co je spojovalo, vypráví další z příběhů ze zaprášených policejních archivů.

Bylo prokázáno, že jde o Emanuela Balleye a jeho dceru Renátu, kteří chtěli ještě s neteří (12) utéct na Západ. Rozhodující pak bylo tvrzení rodiny, že Emanuel, Renáta i její neteř překročili hranice a jsou v Bavorsku. Měli dokonce několik dopisů z Bavorska, psaných rukou dívky. „Měla jsem také zájem emigrovat a převaděče jsem navštívila,“ uvedla do protokolu jedna z příbuzných.

Případ tak mohl objasnit jen převaděč Hubert Pilčík. Při domovní prohlídce u něj našli hromadu šperků a mezi nimi i ty, které si Renáta brala na cestu. A také malou školačku...

Aby se nikdo nedozvěděl, že ji u sebe přechovává, poutal ji řemeny k prknům, a aby byl tlumen její křik, zhotovil na její hlavu bednu s dvojitými stěnami, které vyplnil hadry. Víko opatřil kovovou trubičkou pro přívod vzduchu, kterou musela mít dívka během věznění v ústech. Denně 16 hodin, po dobu více než dvou měsíců!

Při výslechu Pilčík přiznal, že Emanuela a Renátu zavraždil s cílem získat jejich zlato. Ještě předtím, než stačil říct, komu všemu patří další šperky, spáchal v cele sebevraždu. Byl obviněn z pěti vražd, na svědomí měl mít zabití nejméně osmi emigrantů.

Znáte okolnosti tohoto příběhu? Napište nám na aha@ahaonline.cz

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.