Odborník na krádeže ručních vozíků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Odborník na krádeže ručních vozíků

Ruční vozíky byly před sto lety běžnou součástí našich měst.
Ruční vozíky byly před sto lety běžnou součástí našich měst. (Foto Aha! – Mid. AI)

Říká se, že ukrást se dá všechno, co není přibité či přišroubované. Tak třeba jistý Václav Klikar (25) z Prahy se v roce 1922 taky dal na dráhu chmatáka. Práci neměl, a tak se rozhodl, že si peníze na obživu bude obstarávat zlodějnami.

V souvislosti s tím se dokonce dostal na stránky denního tisku. Deník Československá republika ho ve svém vydání ze 14. února zmíněného roku dokonce nazval »odborníkem na krádeže ručních vozíků «. Dřevěné ruční vozíky s ojí už dávno z ulic, náměstí a chodníků našich měst i vsí vymizely. Ale tenkrát, před více než sto lety, u nás brázdily dláždění i prašné cesty po tisících.

A právě z vozíků a jejich obsahu si Klikar hodlal zřídit »obživu«. Dne 7. února uvedeného roku vešel poberta do dvora domu v Palackého třídě na Královských Vinohradech a našel, co hledal. Odjel odtud s vozíkem pana Josefa Halady, který pak škodu vyčíslil na 1600 korun. Za čtyři dny »štípl« Klikar vozík obchodníka Václava Kleňky za 1500 korun, a to na dvoře hotelu Libuše na vinohradské Havlíčkově třídě. Ale dlouho se neradoval. „Vozíky byly nalezeny, zabaveny a Klikar dodán zemskému trestnímu soudu,“ referoval deník.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.