Drzá lest propuštěného trestance | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Drzá lest propuštěného trestance

Žena předala podvodníkovi i peníze.
Žena předala podvodníkovi i peníze.  (Foto Aha! – Mid. AI)

Kamil Stránský (41), obchodní cestující z Prahy II, si 14. března 1924 odseděl osmnáctiměsíční těžký žalář a byl z věznice v Mírově na Šumpersku propuštěn. Už za třináct dnů, 27. března, oklamal a okradl paní Annu Litzmannovou z pražského Smíchova.

Případ popsal deník Československá republika 3. dubna téhož roku pod titulkem Návštěva propuštěného trestance v bytě zatčeného ministerského rady. List uvedl, že Stránský zazvonil u dveří bytu ministerského rady Litzmanna, který byl předtím zatčen a uvězněn. Představil se jako dozorce Staněk od zemského trestního soudu a tvrdil, že mu paní Litzmannová má předat věci pro svého zatčeného muže. Podvodník zahrál takové divadlo, že mu překvapená žena uvěřila.

Vydala mu manželův oblek, prádlo i jiné věci v celkové ceně 1650 Kč a k tomu pětistovku na případné útraty. Samozřejmě se ukázalo, že šlo o lest a o předem promyšlenou krádež. Anna Litzmannová pak na policii poznala Stránského na fotografii v albu zločinců. Mezitím ovšem zlotřilec navštívil v Praze II manželku stavebního rady Vlastimilu Černou a stejným úskokem se pokusil podvést a okrást i ji. Naštěstí dostal pouze stokorunu. „Stránský byl zatčen a dodán k zemskému trestnímu soudu,“ uvedl deník závěrem.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.