Omylem zbil ve tmě jiného | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Omylem zbil ve tmě jiného

Na svou oběť čekal s kamenem v ruce.
Na svou oběť čekal s kamenem v ruce. (Foto Aha! – Mid. AI)

Příliš dobré pověsti se netěšil jistý Klement Moškoř z Dobré u Frýdku. Naopak – byl to násilník a rváč. Koncem listopadu 1912 udeřil za tmy tesaře J. Březinu kamenem do hlavy. Ukázalo se ale, že čekal na docela jiného muže, kterého hodlal zbít.

Případ popsal 1. prosince zmíněného roku deník Lidové noviny, tehdy vycházející v Brně, takto: „V těchto dnech večer potkal tesař J. Březina z Dobré u Frýdku, když se ubíral svou obvyklou cestou z práce domů, po celém okolí nechvalně pověstného Klementa Moškoře. Týž vrhl se bez příčiny na Březinu a se slovy »už tě mám« udeřil ho několikráte kamenem do hlavy a přivodil mu takové zranění, že Březina v bezvědomí klesl k zemi.

Pádem na zem způsobil si ještě zranění v obličeji.“ Incident měl po chvíli pokračování. Opět Lidové noviny: „Když byl násilník na nádraží v Dobré jedním ze svědků činu dotazován, z jaké příčiny Březinu přepadl, odpověděl, že čekal na jistého Piskoře. Ve tmě považoval prý Březinu za něho.“ Takový akt násilí nemohl samozřejmě zůstat bez patřičné odezvy. „Na neurvalého Moškoře učiněno bylo trestní oznámení,“ informoval deník.

 

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.