Zhoubce kinematograf | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Zhoubce kinematograf

Mladíci se rozhodli spáchat zločin ve vlaku.
Mladíci se rozhodli spáchat zločin ve vlaku.  (Foto Aha! – Mid. AI)

Nejeden pachatel trestného činu se nechal inspirovat scénou zobrazující kriminální skutek na televizní obrazovce či filmovém plátně. Už 7. prosince 1911 psal o takovém případu týdeník Český západ pod titulkem »Zhoubce kinematograf«.

Citujeme: „Výrostci Karel a František S., kteří s pomocí obchodního příručí K. chtěli oloupiti listonoše M. v Praze, přiznali se již, že provedli též útok na poručíka W. v rychlíku u Vysočan. Na loupežnou dráhu byli prý svedeni kinematografem, kde viděli film »Přepadení v expresním rychlíku«. Rozčíleni tímto divadlem chtěli provésti něco podobného.“ Je třeba dodat, že Kája a Franta byli bratři. A jak svou verzi »přepadení v rychlíku« uskutečnili?

Opět Český západ: „Napili se na kuráž a odjeli 2. třídou rychlíku do Lysé. Odpoledne vraceli se do Prahy. Zprvu zamýšleli přepadnouti profesora Z. z Příbramě a továrníka J. z Mladé Boleslavi. V rozhodném okamžiku však ztratili odvahu. Když pak v kupé 1. třídy spatřili samotného poručíka W., rozhodli se přepadnouti tohoto.“ Uloupili 15 korun, což nebylo málo. Vždyť třeba dršťková polévka stála v restauraci 10 haléřů, snídaně 20 až 30 haléřů a oběd od 50 do 70 haléřů. Bratři si ale museli nechat zajít chuť. Je čekala strava vězeňská...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.