Hořká smrt v cukru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Hořká smrt v cukru

K tragédii došlo při pytlování cukru.
K tragédii došlo při pytlování cukru.  (ARA)

Hodně smutné Vánoce prožívala roku 1927 rodina elektromontéra Č. ze slovenské metropole Bratislavy. Postihla ji totiž tragédie, o které denní tisk informoval 25. prosince zmíněného roku pod titulkem »Hořká smrt ve spoustě cukru«.

Anička Č. (†16) pracovala jako dělnice v bratislavském cukrovaru tehdy světoznámé firmy "Dynamit-Nobel“. Pracoval tam i její tatínek. Osudného 22. prosince dívka zemřela v zaměstnání nešťastnou náhodou – udusila se pod hromadou krystalového cukru. Jak se to mohlo stát? Tisk tehdy referoval: „Anna zaměstnána byla ve skladišti, kde nasypávalo se krystalový cukr pomocí traktoru do pytlů.

Náhoda tomu chtěla, že mladá dělnice sklouzla a spadla do ústí traktoru, načež cukr sypal se na ni plným proudem. Příhoda tato byla dílem několika vteřin, a když neštěstí se zpozorovalo, bylo již pozdě. Nešťastnice se pod spoustou cukru udusila a byla vytažena již mrtvá.“ Ve zprávě zmiňovaný pojem »traktor« se netýkal motorového vozidla určeného k tažení nákladu, nýbrž šlo o tovární zařízení posunující materiál (v tomto případě krystalový cukr) směrem k sypači.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.