Mikulášská nadílka sukovicí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Mikulášská nadílka sukovicí

Městem chodil nejen Mikuláš se svým doprovodem, ale i opilý policista.
Městem chodil nejen Mikuláš se svým doprovodem, ale i opilý policista.  (Ilustrační foto ara)

Kromě Mikuláše, anděla a čerta procházeli ostravskou městskou částí Přívozem 5. prosince 1910 taky čtyři policisté. Zatímco děti se těšily na nadílku a bály se čerta, horník M. se dočkal »nakládačky«. Tu mu uštědřil holí zjevně opilý muž zákona v civilním oblečení.

Lidové noviny později událost popsaly takto: „Po 10. hodině večerní stál horník M. z Františkovy jámy s bratrem u svého bytu v kolonii. Kolem šli čtyři policajti – dva v uniformách, dva v civilu. Jeden z policajtů v civilu, zřejmě podnapilý, vrhl se na M. a bez příčiny tloukl ho holí tak, že jest vážně zraněn na rameni a ruce. Při ohánění nechtěně udeřil policajt i svého kolegu.

Strážníci v uniformách marně opilého napomínali a museli ho pak odvésti. Horník byl zraněn tak, že jest na delší dobu neschopen práce, jak lékařské vysvědčení potvrzuje. Na policistu učiněno jest trestní oznámení. Mikuláš u nás přichází 5. prosince, v předvečer svátku sv. Mikuláše, v biskupském oděvu s bílým vousem. Doprovázejí ho anděl a čert. Obcházejí děti, anděl s Mikulášem roznášejí dárky, čert straší zlobivce. Kdysi místo anděla a čerta chodil s Mikulášem někde obecní policajt.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.