Litevský student penězokazem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Litevský student penězokazem

Litevec se na Žižkově snažil sehnat prostředky pro padělání peněz.
Litevec se na Žižkově snažil sehnat prostředky pro padělání peněz. (Foto ara)

Pod tímto titulkem přinesl 12. prosince 1925 deník Československá republika zprávu o zatčení jistého Stazyna Bagdanase (35), občana Litvy. Na základě oznámení Rudolfa M. ze Žižkova Litevce sebrali detektivové pražské policie.

Proč vlastně? Čeho se Bagdanas dopustil? Citujeme z Československé republiky: „Rudolf M., komisionář ze Žižkova, seznámil se v minulých dnech s cizincem, který se vydával za obchodníka Stanislava Birnova z Dvinska (dnes Daugavpils v Lotyšsku – pozn. red.) s dobytkem. Tento ho sváděl, aby mu opatřil u některé pražské firmy cliché (klišé, destičku s vystouplou kresbou pro tisk z výšky – pozn. red.) na padělání litevských bankovek.

M. oznámil však vše bezpečnostnímu oddělení.“ Údajný obchodník Birnov při zatčení protestoval a velmi se divil, proč ho inspektoři vedou do Bartolomějské ulice na legendární »Čtyřku «. Nic přece neprovedl... Detektivové však brzy zjistili jeho pravou identitu – kdepak Stanislav Birnov... Šlo o studujícího Stazyna Bagdanase z litevského města Tauragé. „Dotyčný byl dodán k zemskému trestnímu soudu,“ informoval deník závěrem.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.