Elektřina zabila dva koně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Elektřina zabila dva koně

Koně zemřely po zásahu elektrickým proudem.
Koně zemřely po zásahu elektrickým proudem.  (Ilustrační foto ara)

Elektrický proud zabil v Košicích dva koně. To je titulek uvádějící zvláštní zprávu v deníku Československá republika z 23. prosince 1922. K neobvyklému incidentu došlo v předvánočním období a ve městě vyvolal značný rozruch.

O události, k níž došlo ve východoslovenské metropoli před blíže nejmenovaným hostincem, zmíněný list tehdy psal doslova: „V těchto dnech přetrhl se v¨Košicích pod tíhou sněhu telefonní drát a spadl na vedení, které křižuje vysoké vedení pouliční dráhy. Telefonní drát sesmekl se s přejatým proudem z vysokého vedení k zemi, padl mezi vozy s koňmi a dva z koňů zabil.

Naštěstí vozkové a majitelé koňů seděli v hostinci, takže se jim ničeho nestalo. Povozů bylo pohromadě asi osm a přirozeno, že vznikla mezi koni panika. Současně zapálila se od jedné velké jiskry střecha blízkého dřevoskladu, oheň však byl opět uhašen.“ Případem se obratem začala zabývat košická policie a také inspektoři rozvodných závodů elektrické energie. Výsledky jejich vyšetřování ovšem nejsou známy.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.