Chmatáci vykradli koloniál | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Chmatáci vykradli koloniál

Majitelka obchodu utrpěla značnou škodu.
Majitelka obchodu utrpěla značnou škodu. (Ilustrační foto ara)

Značnou škodu ve výši 1100 tehdejších korun utrpěla v noci ze 4. na 5. října 1910 vdova M. P. v Nezvěsticích na Plzeňsku, majitelka koloniálu. Způsobili ji neznámí chmatáci, kteří její krám vykradli. Byly to za císaře pána velké peníze!

Vždyť vejce v té době přišlo na čtyři až šest haléřů, kilo brambor na pět haléřů, litr vína na 60 až 80 haléřů a kilo másla něco přes dvě koruny. Pivo stálo od 12 do 26 haléřů za půllitr. Krabička deseti cigaret, populárních sportek, 20 haléřů a krabička zápalek dva haléře. Naštěstí byla paní P. pojištěna. A co o kauze psal 13. října zmíněného roku regionální týdeník Český západ?

„V době, kdy se koná v Plzni výroční trh, prochází Nezvěsticemi mnoho kramářů a jiných lidí, kteří k bezpečnosti nepřispívají. Krádeže v té době jsou na denním pořádku,“ uvedli doboví novináři. Podle jeho zprávy si neznámí pobertové dělili kořist hned v protější novostavbě. Nezvěstický ponocný, který měl dbát na noční klid a bezpečí spoluobčanů, o ničem neměl tušení. „Ponocnému těžko je vykonávati hlídku, neb je polním hlídačem, obecním hajným, poslem, ponocným – a invalidou,“ zakončil Český západ.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.