Policie zakázala pohřbít statkářku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Policie zakázala pohřbít statkářku

Pohřeb statkářky už byl připraven.
Pohřeb statkářky už byl připraven.  (Ilustrační foto ara)

Majitelka soukromého hospodářství Josefa K. v Plzni zemřela v září 1909. V nedělním čase byla statkářčina mrtvola objevena v jejím bytě. Pozůstalí se rozhodli uspořádat pohřeb v úterý 28. září odpoledne. Smuteční obřad se ale nekonal. Proč?

Na scénu totiž vstoupila plzeňská policie. O případu informoval týdeník Český západ dne 30. září zmíněného roku. Jak uvedl, rodina statkářky měla vše připraveno k důstojnému pohřbu na plzeňském hřbitově. Rakev, nachystaný hrob, kněz, hudba, květiny a následná smuteční hostina. Náhle však přišel policejní příkaz – pohřeb se ruší! Důvod? Kdosi totiž vyslovil podezření, že paní Josefa nezemřela přirozenou smrtí, nýbrž byla zavražděna.

A to s loupežným motivem! Policie tedy nařídila soudní pitvu statkářčiných ostatků a zatkla i muže důvodně podezřelého ze spáchané vraždy. Byl jím Josef Ř., čeledín na hospodářství paní K. Zda právě on poslal svou chlebodárkyni na věčnost a oloupil ji, dnes už nezjistíme. Pokud ano, téměř jistě dostal od c. a k. soudu provaz. Velmi pravděpodobně mu pak císař František Josef I. udělil milost a šibenici změnil na doživotí. Panovník tak činil takřka ve všech případech vyneseného trestu smrti.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.