Bosý vojín na ulici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Bosý vojín na ulici

Mladík si vykračoval bos.
Mladík si vykračoval bos. (Ilustrační foto ara)

Důstojník od c. k. pěšího pluku, sídlícího ve vršovických kasárnách, se počátkem ledna 1911 nestačil divit. Na Palackého třídě (dnes Francouzské ulici) totiž potkal vojína v uniformě, který si v mrazu vykračoval po chodníku bos. Vojenské boty měl svázané na ramenou.

Dne 12. ledna zmíněného roku o tom pod titulkem »Bosý vojín na ulici« psaly Lidové noviny. Neobutý voják s nejnižší služební hodností, nesporně důstojníkův podřízený, si to podle jejich zprávy mašíroval od Vršovic ke Královským Vinohradům. Když si všiml muže s vyšší šarží, nejenže mu nezasalutoval, nýbrž se dal na rychlý ústup. Honička s podřízeným na veřejnosti byla samozřejmě pod oficírovu důstojnost.

Proto vzápětí vyzval blížícího se strážníka, aby on vojáka doběhl a zadržel. Muž zákona tedy vystartoval za prchajícím bosým mladíkem ve stejnokroji a zřejmě měl lepší fyzickou kondici, protože vojína skutečně dostihl. A co bylo dál? Opět Lidové noviny: „Strážník zjistil, že vojín byl choromyslný, a zavedl jej proto do nejbližšího domu, kde jej obul.“ Pak uprchlíka – už v botách – neodvedl do šatlavy, nýbrž rovnou do vojenské nemocnice. O dalším osudu duševně chorého mladíka se list nezmínil.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.