Požár od školákovy vánoční prskavky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Požár od školákovy vánoční prskavky

Prskavky jsou symbolem Vánoc, ale umí napáchat i pěkné škody.
Prskavky jsou symbolem Vánoc, ale umí napáchat i pěkné škody. (Ilustrační foto ara)

O vánočních dnech roku 1986 vzplál ničivý požár v Praze 5-Radotíně. Zachvátil zboží uskladněné na dvoře prodejny podniku Domácí potřeby a napáchal značné škody. Zásah pražských hasičů (tehdejší terminologií požárníků) jim zabránit nedokázal.

Případu se ujali ve spolupráci vyšetřovatelé kriminální služby tehdejší Veřejné bezpečnosti a Sboru požární ochrany. Při vyčíslení vzniklých škod dospěli k částce 77 tisíc tehdejších československých korun. Bylo to hodně peněz. Zhruba tolik tenkrát stál nový osobní automobil Škoda 120 GLS, Dacia 1300 nebo Lada 1500 S. Přitom průměrná mzda v bývalé ČSSR činila toho roku 2964 Kčs.

Vyšetřování ovšem přineslo hodně překvapivé závěry. Nešlo o úmyslně založený požár, o sabotáž ani o nedbalé chování pracovníků podniku Domácí potřeby. Ukázalo se, že plameny vyšlehly poté, co do dvora vlétla z protějšího bytu zapálená vánoční prskavka! A tu tam hodil žáček (8) druhé třídy základní školy. Neuměl si představit, co může způsobit. Vzhledem k jeho věku se trestní stíhání samozřejmě nekonalo. Jak se ke klukovině svého synka postavili jeho rodiče, není známo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.