Pět let za útok motykou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Pět let za útok motykou

Na soka vzal motyku.
Na soka vzal motyku. (Ilustrační foto ara)

Před okresním soudem v Lučenci na jižním Slovensku usedl na lavici obžalovaných v říjnu 1966 P. S. (33) z dvacet kilometrů vzdálených Rovňan. Byl odsouzen k pěti letům vězení nepodmíněně za trestné činy těžkého ublížení na zdraví a porušování osobní svobody.

Pro mnohé zasvěcené byla stanovená právní kvalifikace, a tím i výše trestu překvapením, čekalo se totiž, že soud potrestá P. S. za pokus vraždy. Ovšem nestalo se tak. O jaký případ tehdy vlastně šlo? Kritické události, k nimž došlo v Rovňanech 10. dubna téhož roku, popsal denní tisk 7. října, po vynesení rozsudku. Obžalovaný P. S. se v místní krčmě pohádal se svým známým J. V. Oba byli v těch chvílích v podnapilém stavu.

P. S. ovšem nepovažoval slovní půtku za ukončenou. Doma popadl motyku a vyrazil k domku, kde jeho oponent bydlel. Tam si násilím vynutil vstup do jeho bytu, třebaže ho J. V. opakovaně vykazoval ven. Uvnitř se pak útočník napřáhl motykou, a tou zasáhl odpůrce přímo do hlavy. Soud ovšem nepovažoval za prokázané tvrzení obžaloby, že P. S. zaútočil na J. V. s jednoznačným záměrem usmrtit ho. Proto dostal »jen« pět let za těžké ublížení na zdraví.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.