Uprchlý vězeň zatčen v hostinci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Uprchlý vězeň zatčen v hostinci

Uprchlík si myslel, že se nejlépe ukryje v nálevně.
Uprchlík si myslel, že se nejlépe ukryje v nálevně. (Ilustrační foto ara)

„Z pankrácké věznice uprchlý lupič H. byl 1. prosince 1921 dopaden a zatčen detektivy v hostinci U nádraží v Krči. V bezpečnostním oddělení vypověděl pak H., že po útěku uschoval se v Kunratickém lese.“ Tak to o den později uvedla zpráva pražské policie určená dennímu tisku.

Z Kunratického lesa uprchlík v noci došel pěšky do Hostivaře a pokračoval až k Senohrabům. Nakonec se ale rozhodl pro návrat do Prahy s tím, že ve velkoměstě se lépe schová. Proto si u Senohrab vyskočil na projíždějící nákladní vlak a dojel do Uhříněvsi. Tam seskočil a čekal v úkrytu až do noci. Potom za tmy vyskočil na jiný vlak a dojel do Vršovic. Detektivové »Čtyřky«, neboli IV. bezpečnostního oddělení pražského policejního ředitelství, uprchlého H. vystopovali a došli si pro něj do krčské hospody. Natolik ho překvapili a zaskočili, že se nepokusil o odpor či útěk. „H. bude dodán zpět do pankrácké trestnice,“ uzavřelo policejní sdělení.

IV. oddělení bylo po vzniku samost a t né ČSR v roce 1918 pověřeno všeobecnou agendou veřejné bezpečnosti. Sídlilo v Bartolomějské ulici číslo 4. Od 26. července 1923 stál v čele »Čtyřky« vrchní policejní rada Josef Vaňásek, předobraz literárního a filmového rady Vacátka.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.