Odmítal elektřinu, hrozil puškou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Odmítal elektřinu, hrozil puškou

Chvaly jsou dnes součástí Prahy.
Chvaly jsou dnes součástí Prahy. (Ilustrační foto ara)

Zavádění elektrického proudu se v minulosti na řadě míst neobešlo bez nesouhlasu a protestů občanů, a dokonce i násilných skutků. O dramatu, které nastalo v tehdy samostatné obci Chvaly 1. ledna 1924, informoval ve svém zářijovém vydání Hornopočernický zpravodaj.

Jistý J. K., majitel domu na křižovatce Božanovské a Náchodské ulice, se spolu s několika sousedy postavil rázně proti instalaci střešních konzolí na svůj dům. Vládla obava z vážného poškození střech. J. K. se rovnou zabarikádoval v domě a z okna hrozil puškou každému, kdo vejde na jeho pozemek. Nic nepomohla přítomnost dvou strážmistrů povolaných z okresního četnického velitelství v Karlíně, kam Chvaly administrativně patřily.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Až příjezd úředníků okresní politické správy, kteří na místě zahájili tzv. ediktní řízení, situaci vyřešil. Ten, kdo se řízení protivil a nevpustil úřední osoby na svůj pozemek, riskoval značnou pokutu, nebo i vězení. »Rebelové « se proto raději rozešli a práce na elektrifikaci obce mohly pokračovat. J. K. si ovšem vykoledoval roční kriminál za vyhrožování střelnou zbraní. Úsměvně působí fakt, že po odpykání trestu se stal pracovníkem Pražské elektrizační společnosti. Chvaly jsou bývalá vesnice, dnes západní část čtvrti Horní Počernice a městské části Praha 20.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.