Dvojnásobný palič dostal osm let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dvojnásobný palič dostal osm let

Ilustrační foto
Ilustrační foto (ara)

Stáj tehdejšího Jednotného zemědělského družstva »Mírová cesta« v obci Klapý na Litoměřicku dne 8. června 1969 nečekaně vzplála. Družstevníci a ostatní obyvatelé obce se ještě nestačili pořádně vzpamatovat a 3. července téhož roku hořela stodola také patřící JZD.

Oba objekty plameny značně poškodily a bylo zapotřebí je zrekonstruovat. Vyšetřování kriminální služby VB z Litoměřic a orgánů tehdejšího Svazu požární ochrany ukazovalo na to, že oba požáry byly založeny úmyslně. Jenže – kdo se o to přičinil? Kdo způsobil JZD velkou újmu ve výši 210 tisíc tehdejších československých korun? Pro lepší orientaci čtenářů v té kauze – průměrný plat tenkrát nedosahoval ani k částce 2 000 Kčs.

Zdálo se, že snad palič nebude odhalen, ale opak se stal pravdou. I když to trvalo skoro tři roky. A tak v září usedl Z. M. (27) jako usvědčený žhář obžalovaných na lavici u krajského soudu v Ústí nad Labem. Navíc se ukázalo, že právě on ukradl z družstevních zásob krmivo za několik tisíc korun a zřejmě chtěl ohněm zničit důkazy. Jak 7. září 1972 uvedl deník Rudé právo, ze svých činů se Z. M. nevykroutil, a tak mu soud napařil trest ve výši osmiletého odnětí svobody a současně i povinnost uhradit JZD shora uvedenou sumu.

 

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.