Páťák odpálil ve třídě rozbušku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Páťák odpálil ve třídě rozbušku

Ilustrační foto
Ilustrační foto (ara)

Teprve necelé dva týdny usedali po letních prázdninách roku 1985 žáci základní školy do lavic v Olomouci, když v dopoledních hodinách otřásla školní budovou šokující detonace.

K explozi došlo na prvním stupni, konkrétně v 5. třídě. O jen stěží uvěřitelném případu psal deník Rudé právo dne 14. září zmíněného roku. Výbuch totiž zavinili dva páťáci (oba 10), kteří seděli v jedné lavici. Jeden z nich našel na blíže neurčeném místě rozbušku. Místo toho, aby nebezpečnou věc nechal ležet na místě a svěřil se rodičům, rozbušku vzal tajně domů a následujícího dne ji přinesl, zřejmě bez vědomí otce či matky, do školy.

List neuvedl, jaký předmět měli páťáci právě na rozvrhu, ale ať ten, či onen – dvojice sousedů v lavici nedávala pozor a výuku nesledovala. Kluci měli jiný zájem. Nálezce rozbušky ji vytáhl nepozorovaně z aktovky a pod lavicí ji podal sousedovi. Ten neměl na práci nic jiného než trhavinu spojit s plochou baterií. Exploze ho vzápětí těžce zranila. Vzhledem k věku obou aktérů smutné události nebyl nikdo z nich trestně stíhán. Veřejnou bezpečnost ovšem samozřejmě zajímalo, zda o rozbušce přinesené do školní budovy mohli něco vědět dospělí – rodiče malého nálezce a učitelský sbor. Jak vyšetřování dopadlo, není známo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.