Podvodník odnesl klenoty do zastavárny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Podvodník odnesl klenoty do zastavárny

Klenoty měly hodnotu 53 tisíc korun, podvodník je zastavil za pouhých devět tisíc.
Klenoty měly hodnotu 53 tisíc korun, podvodník je zastavil za pouhých devět tisíc. (Ilustrační foto ara)

Vydával se za úspěšného obchodníka se šperky. Ve skutečnosti byl J. P. z Vinohrad obyčejný podvodník. Detektivové pražského bezpečnostního oddělení z Bartolomějské ulice ho zatkli v lednu 1931.

Dotyčný muž s dobrou pověstí totiž vylákal od jistého pražského klenotníka různé skvosty v celkově ceně 53 tisíce tehdejších korun. Zaplatil mu ovšem jen tři tisíce. Na svých dalších padesát tisíc čekal majitel klenotnictví podle zprávy deníku Polední list z 24. ledna uvedeného roku stále marně. J. P. ho ovšem vodil za nos s tím, že má na klenoty kupce. Jakmile mu je prodá, obratem peníze klenotníkovi doplatí. Už brzy, co nevidět, jen trpělivost, ještě tento týden... To byly výmluvy, kterými J. P. svého věřitele častoval. Toho už ty hrátky přestaly bavit, a tak vyrazil s trestní oznámením do Bartolomějské ulice. Policejní mluvou řečeno, po přijetí oznámení začali detektivové konat.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Nebylo pro ně problémem zjistit, že J. P. je obyčejný podvodník. Nejenže kupce na skvosty neměl, on je prostě zastavil v zastavárně. A to za pouhých 9000 Kč. Zástavní listiny u něj pánové ze »čtyřky« opravdu našli. „Zatčený obchodník svůj čin nepopírá. Hájí se jen, že tak učinil proto, že byl ve finanční tísni a chtěl si na přechodnou dobu pomoci,“ psal deník dále. Muži zákona vykutáleného J. P. zatkli a ten pak ve vazbě čekal na soud. Jak se domluvil podvedený klenotník se zastavárnou, o tom list pomlčel. Pro lepší představu, v roce 1939 činila průměrná hodinová mzda od 2,35 do 5 korun.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.