Vrah četníka unikal pět dní | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vrah četníka unikal pět dní

Ke zločinu došlo ve Frýdlantu nad Ostravicí.
Ke zločinu došlo ve Frýdlantu nad Ostravicí. (Ilustrační foto ara)

Léta takzvané první republiky nebyla tak idylická, jak se je snaží některé osobnosti a média líčit. I v těch dobách řádili nebezpeční zločinci, s nimiž sváděli četníci, muži zákona, trvale boj. Řada jich ve službě padla. Mezi nimi i strážmistr Josef Svoboda.

Strážmistr Svoboda ze stanice ve Frýdlantu nad Ostravicí položil život během obchůzkové služby 9. února 1923. Bylo půl deváté večer, když zastihl na setmělé ulici cizího muže, který se mu zdál svým chováním podezřelý. Rozhodl se zjistit jeho totožnost, a proto ho odvedl až k místní četnické stanici. Ve chvíli, kdy Svoboda odemykal zamčené dveře, dalo se podezřelé individuum na útěk.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Četník měl ovšem dobrou fyzickou kondici a prchajícího dostihl. Pokusil se ho přemoci chvaty, jenže zlotřilec vytáhl z kapsy nabitý browning a dvakrát na strážmistra vystřelil. Bohužel, trefil – obě rány byly smrtelné. Pět dní pak vrah unikal, než ho Svobodovi kolegové 14. února 1923 dopadli. Byla to místní známá »firma«, jistý Karel H. Jaký rozsudek nad ním vynesl soud, není známo. Trest smrti to však nebyl. V seznamu osob popravených za existence Československé republiky ho totiž nenajdeme.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.