Vykrádal školy natruc učiteli | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Vykrádal školy natruc učiteli

Poberta obral vesnické děti o vybavení tříd.
Poberta obral vesnické děti o vybavení tříd. (Ilustrační foto ara)

Četnický strážmistr Václav Pešice ze stanice v obci Podolí I na Písecku se v roce 1927 vyznamenal. Podařilo se mu dopadnout jistého Josefa D., zloděje, po němž bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Zmíněný poberta kradl ve školních budovách, celkem spáchal 43 vloupaček.

V okolí vykradených škol pak občané nacházeli poházené sešity, pravítka, školní pomůcky a další věci. V Podolí I dostal za úkol pátrat po »školním pobertovi« právě strážmistr Pešice. Měl štěstí, když mu místní řídící učitel sdělil, že se kolem školy ochomýtal divný chlapík. Prý hledal právě pana řídícího. Když neznámému kantor sdělil, že on je řídícím, začal příchozí cosi blekotat a zmizel směrem ke dva kilometry vzdálené Olešné. Strážmistr se hned vydal za ním, muže dostihl a legitimoval. Šlo o Josefa D. Na četníkovu otázku, kam jde, D. řekl, že do Olešnice k bratranci, a uvedl jméno. Nikdo takový tam ale nebydlel. Proto D. četník zatkl. Na služebně se pak u něj našlo kružítko, lupa a razítko školy v Říčanech. Zatčený vypověděl, že se vloupačkami mstil školství za častou potupu, kterou musel snášet sám od přísného kantora. Po sepsání protokolu četníci dopravili Josefa D. do věznice Krajského soudu v Písku.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.