Chmatáci vybílili chrastavské muzeum | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Chmatáci vybílili chrastavské muzeum

Pro starožitnosti se vloupali zloději celkem čtyřikrát.
Pro starožitnosti se vloupali zloději celkem čtyřikrát. (Ilustrační foto ara)

J. D. (23) z Hrádku nad Nisou a spolu s ním i O. P. (19) z Chrastavy na Liberecku usedli v roce 1967 na lavici obžalovaných před okresním soudem v Liberci. Oba byli obžalováni z trestného činu krádeže. Mladým Severočechům se totiž náramně zalíbilo Městské muzeum v Chrastavě, přesněji v něm vystavené exponáty.

Podle informací deníku Rudé právo z 22. července uvedeného roku oba chmatáci tajně do muzea čtyřikrát (!) vlezli a odnesli starožitnosti v hodnotě vyčíslené sumou 9230 tehdejších československých korun. Ty pak prodali pod rukou překupníkům. Chrastavskému muzeu tak způsobili značnou škodu. Průměrný plat totiž v roce 1967 dosahoval 1586 korun měsíčně. Drzou krádeží tedy J. D. a O. P. připravili muzeum o exponáty, na které by průměrný občan tehdejší ČSSR musel vydělávat skoro půl roku. Tento »úspěch« nadchl staršího z dlouhoprsťáků natolik, že tentokrát už bez komplice »zavítal« mezi chrastavské exponáty znovu.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

A protože J. D. nebyl žádný troškař, tentokrát natropil škodu za více než 12 000 korun. A notně se napakoval, když vzácnosti prodal zase překupníkům. Jak se však říká – všeho do času! Liberecká kriminálka oba zloděje i překupníky dokázala vypátrat a předat je spravedlnosti. A okresní soud trestal. J. D. poslal natvrdo do basy na 22 měsíců. O. P. vzhledem k věku blízkému k hranici mladistvosti a menší napáchané škodě dostal 15 měsíců, a to podmíněně. Odsouzeni byli i překupníci. Výši jejich trestů deník neuvedl. Odvolací krajský soud v Ústí nad Labem pak liberecký rozsudek potvrdil v plném rozsahu.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.