Pitva potvrdila vraždu jedem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Pitva potvrdila vraždu jedem

Stařenka žila skromně, měla ale údajně slušné úspory.
Stařenka žila skromně, měla ale údajně slušné úspory. (Ilustrační foto ara)

Nečekaně a v bolestech zemřela na začátku roku 1908 v obci Rouštka u Valašského Meziříčí stařičká výměnkářka V. Byla za účasti kněze řádně pohřbena na místním hřbitově. Vesnice ovšem brzy zažila šokující událost, široko daleko nevídanou a neslýchanou.

V Rouštce (dnes platí název obce Růžďka) a okolí se totiž šířily fámy a klepy, podle kterých seniorka nezemřela přirozenou smrtí. Mluvilo se o tom, že byla velmi pravděpodobně otrávena. A tak se u jejího hrobu zanedlouho objevili četníci, lékař a soudní úředníci, aby uskutečnili exhumaci ostatků zesnulé stařenky. Ty byly skutečně vyzvednuty z rakve a došlo na soudní pitvu. O tom, že četnictvo věnovalo kolujícím pověstem mimořádnou pozornost, svědčil fakt, že mrtvola V. byla převezena až do hlavního města Rakouska-Uherska Vídně, kde pitvu uskutečnili špičkoví patologové tamější renomované lékařské kliniky. A malá vesnice na Valašsku zažila další šok.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Ukázalo se, že seniorka byla opravdu otrávena. O výsledcích pitvy a vyšetřování referoval týdeník Český západ dne 9. dubna uvedeného roku. Napsal: „Podezření padlo na manžele F., pasekáře v Rouštce, kteří byli zatčeni a dodáni do vyšetřovací vazby.“ Údajně vraždili proto, aby se zmocnili ženiných skrovných celoživotních úspor. Dále už bylo vše v moci c. k. justice. Jak dopadl soud s manželi F., není známo.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.