Majstrštyk pánů ze »čtyřky« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Majstrštyk pánů ze »čtyřky«

Detektivy z legendární »čtyřky« proslavil seriál Hříšní lidé města pražského. Radu Josefa Vaňáska (ve filmu Vacátka) hrál Jaroslav Marvan (uprostřed).
Detektivy z legendární »čtyřky« proslavil seriál Hříšní lidé města pražského. Radu Josefa Vaňáska (ve filmu Vacátka) hrál Jaroslav Marvan (uprostřed). (Ilustrační foto ara)

Doslova majstrštyk se vydařil pražské kriminální policii v lednu 1939. Zatkla mezinárodně hledaného podvodníka, švédského občana Stena Foresblatta. Potěšila tím kolegy ve Stockholmu, odkud na pražské policejní ředitelství přišla žádost o pátrání po jmenovaném zločinci.

Kdo byl Sten Foresblatt? Podle deníku Polední list z 13. ledna zmíněného roku advokát, který v rodné zemi zpronevěřil jisté švédské dobročinné korporaci sumu ve výši 80 tisíc švédských korun. V přepočtu na tehdejší čs. měnu šlo o zhruba 560 tisíc Kč. Pro představu čtenářů – v roce 1939 u nás činila průměrná hodinová mzda od 2,35 do 5 korun. Švédská kriminálka dospěla na základě získaných indicií a svědectví k předpokladu, že by Sten Foresblatt mohl prchnout právě do Československa. Proto požádala pražskou policii, aby po něm zahájila pátrání. A páni detektivové z legendární »čtyřky«, IV. bezpečnostního oddělení, se činili! Pokračovatelé slovutného rady Josefa Vaňáska švédského advokáta vypátrali a pak zatkli. Zásah se odehrál v Holešovicích, v soukromém bytě, kde se Foresblatt ukrýval. „Není vyloučeno, že do vazby budou předány ještě další osoby, se kterými byl podvodník ve styku,“ dodal deník.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.