Kradli maso na jatkách | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kradli maso na jatkách

Maso vyvezl z jatek podvodník, který se vydával za řezníka.
Maso vyvezl z jatek podvodník, který se vydával za řezníka. (Ilustrační foto ara)

Pod titulkem Smělý podvod na pražských jatkách přinesl 31. července 1928 deník České slovo zprávu o dvou chytrácích, kteří kradli maso ve velkém. Spáchali podvod za 5883 tehdejších korun.

Pro lepší představu o způsobené škodě – třeba nástupní plat učitele obecné školy tehdy činil 9000 Kč ročně. A co se tedy na holešovických ústředních jatkách stalo? Zalistujme ve zmíněném Českém slově. Psalo: „Muž vydávající se za řezníka Josefa B. z Prahy II vylákal 27. 7. u několika firem vepře, skopce a telata ve zmíněné hodnotě a maso z porážky pak vyvezl z jatek na padělanou propustku. Většinu tohoto masa pak převzal do svého krámku na Smíchově řezník Alois H. Část masa byla již odprodána, část byla zabavena ještě v chladírně. Jako spolupachatel byl zatčen Josef F., úředník toho času bez zaměstnání z Říčan. Právě ten se v jatkách vydával za neexistujícího řezníka Josefa B. a také on část vylákaného masa odprodal.“ Jak vyplývá z další informace zmíněného deníku, Alois H. i Josef F. byli po zatčení pražskou policií „dodáni k zemskému trestnímu soudu“. Jaké tresty tehdejší slovutný soudní dvůr oběma vykutáleným filutům napálil, není dnes už známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.