Ovčín zapálil pyroman | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ovčín zapálil pyroman

Ovce zahynuly v ohni.
Ovce zahynuly v ohni. (ilustrační foto ara)

Ničivé plameny vyšlehly počátkem prosince 1986 v objektu ovčína a skladu píce v Novém Jičíně na severu Moravy. Způsobily v předvánočním čase škodu za 610 000 tehdejších korun. Požár byl nepochybně založen úmyslně.

Poničený objekt, v němž uhořelo i několik zvířat, sloužil školnímu zemědělskému podniku v Novém Jičíně a byl v majetku Vysoké školy veterinární v Brně. Ta utrpěla mimořádně velkou škodu. Pro lepší představu čtenářů – za půl milionu československých korun se tehdy dalo koupit třeba deset osobních automobilů značky Škoda L nebo sedm luxusnějších vozů Škoda Rapid 130. Případem se okamžitě po ohlášení požáru a jeho uhašení novojičínskými požárníky začala zabývat kriminální služba bývalé Veřejné bezpečnosti v Novém Jičíně a její detektivové poměrně brzy zadrželi žháře. Podle zprávy deníku Rudé právo z 8. prosince téhož roku jím byl jistý místní pobuda (36), v minulosti už desetkrát soudně trestaný, který v uvedené době nikde nepracoval. Motivem jeho činu byla pravděpodobně pyromanie neboli chorobná fascinace ohněm. „Vyšetřovatel Veřejné bezpečnosti nařídil prozkoumání duševního stavu pachatele,“ dodalo Rudé právo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.