Ukradené peníze prosázel na koně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ukradené peníze prosázel na koně

O část svého lupu zloděj přišel na dostizích.
O část svého lupu zloděj přišel na dostizích. (Ilustrační foto ara.)

Výrostek, který se počátkem července 1925 potloukal po pražském Wilsonově nádraží, vzbudil pozornost tajných detektivů. Jeho tvrzení, že se jmenuje František K. a bydlí v Brně, neuvěřili. Ve skutečnosti šlo o hledaného číšnického učně Františka G. z Mostu.

A proč po něm policie pátrala? O tom informoval deník České slovo 5. července 1925. Vykutálený pikolík totiž v dubnu téhož roku utekl od svého zaměstnavatele, když mu předtím z výčepu »štípl« sedm a půl tisíce korun. Kolik to bylo peněz? Šlo například zhruba o roční plat kancelářského úředníka. Z Mostu se vypravil zlodějíček do Františkových Lázní a Karlových Varů. Tři tisícovky tam prosázel na dostihovém závodišti v městské části Dvory. Zbytek pak »rozfofroval « po různých hotelích a nočních lokálech nevalné pověsti. Detektivové na Wilsonově nádraží měli na podobné ptáčky čich a bajky údajného Františka K. zpod Špilberka nespolkli. Nakonec pikolík František G. kápl božskou a přiznal barvu, včetně spáchané krádeže v Mostě. Skončil ve vazbě zemského trestního soudu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.