Uhořeli po vánoční nadílce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Uhořeli po vánoční nadílce

Hořelo i v Nemocnici Na Bulovce, která tehdy nesla přízvisko fakultní.
Hořelo i v Nemocnici Na Bulovce, která tehdy nesla přízvisko fakultní. (Foto: Ilustrační foto, ara)

Dva nešťastníci uhořeli doma v Praze 6 v noci ze Štědrého večera na první svátek Vánoční 25. prosince 1986. Pražští požárníci během svého zásahu už přes veškerou snahu nemohli lidské životy zachránit.

Podle deníku Rudé právo z 27. prosince 1986 byl příčinou tragédie žár, od kterého chytil dřevěný trám zazděný proti platným předpisům do komína. O den později, na Štěpána 26. prosince, došlo ke vzniku kuriózního požáru v nemocnici na Bulovce v Praze 8. Denní tisk ho příštího dne podrobně popsal takto: „Zdravotní sestra tam při neopatrné manipulaci s vozíkem, na němž právě převážela pacienta, najela do skleněné nádoby s vysoce hořlavou dezinfekcí. Od elektrického teplometu, kterým si nemocniční personál na pracovišti přitápěl, explodovaly nahromaděné páry a požár se poté rozšířil do dvou pooperačních pokojů. Jeden pacient tam utrpěl popáleniny.“ Spolu s neopatrnou sestrou, jež požár způsobila, byli oba odvezeni do vinohradské nemocnice na popáleninové oddělení. Škodu, kterou na Bulovce plameny způsobily, vyčíslili pražští požárníci, kteří na místě také zasahovali, na zhruba 100 tisíc tehdejších Kčs. 

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.