Popraven, ač nevraždil | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Popraven, ač nevraždil

Postřelil příslušníka VB a zaplatil za to životem.
Postřelil příslušníka VB a zaplatil za to životem. (Ilustrační foto ara)

Oběšen byl 20. července 1977 na popravišti v Bratislavě Karol K. (†34). K trestu smrti za několikanásobný pokus vraždy ho odsoudil krajský soud a rozsudek potvrdil Nejvyšší soud tehdejší Slovenské socialistické republiky.

Karol K. byl už šestkrát trestaný a odseděl si osm a půl roku. V noci 12. června 1976 se s komplicem vloupal do učiliště podniku Tesla v Bratislavě. Odcizili ruční vrtačku, troje kleště, čtyři šroubováky a další věci. Venku dvojice narazila na čtyřčlennou hlídku Veřejné bezpečnosti a Karol K., nezákonně ozbrojený pistolí, začal střílet. Příslušníka VB Jozefa H. těžce zranil – prostřelil mu žebro, pravou plíci, hrudní obratel, dolní lalok levé plíce. Střelbou policistovi přerušil míchu, následkem čehož je Josef H. upoután na invalidní vozík. Pachatel střílel i na další příslušníky, ty ale nezasáhl. Byl zadržen ráno v Cintorínské ulici. Znalci neshledali u obžalovaného Karola K. duševní chorobu a konstatovali, že byl schopen zvážit a posoudit následky svého činu. Soud neuvěřil jeho obhajobě, že si na nic z 12. června nepamatuje, a pokud střílel, pak jen varovně do vzduchu. Žádosti Karola K. o milost prezident ČSSR Gustáv Husák nevyhověl.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.